Naujienos ir aktualijos
Lauko kavinės galės dirbti, jei užtikrins lankytojų saugumą
2020-04-24

Reikalavimai, kuriuos turi įgyvendinti norinčios veikti lauko kavinės.
- Užtikrinti, kad lauke įsikūrusių kavinių staliukai nuo aplink esančių pėsčiųjų takų, gyvenamųjų namų langų, laiptinių būtų nutolę bent vieno metro atstumu.
- Tarp lankytojų, sėdinčių prie skirtingų staliukų, būtų užtikrintas ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas. Atvirose erdvėse valgantiems ar geriantiems lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių neprivaloma.
- Prižiūrėti, kad lankytojai nesirinktų didesnėmis nei dviejų žmonių grupelėmis, išskyrus šeimas ir artimus giminaičius.
- Užtikrinta, kad į kavines būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba kitas apsaugines veido priemones dėvintys lankytojai, o eilėse prie kasų būtų išlaikomas ne mažesnis nei vieno metro atstumo vienas nuo kito.
- Kavinių administracijos įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, t. y. vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos.
- Prie įėjimo į kavines būtina pateikti informaciją lankytojams apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kita), sudaryti galimybę tinkamai rankų higienai, dezinfekcijai.
- Turi būti užtikrinama, kad kavinėse dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių. Darbuotojų sveikata turi būti vertinama kasdien prieš patenkant į viešojo maitinimo įstaigą. Tam rekomenduojama naudoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) parengtą Sveikatos būklės įsivertinimo formą, paskelbtą VMVT tinklalapyje (https://vmvt.lt/aktualu-verslui-karantino-metu ) ar joje pateiktus klausimus.
- Turi būti užtikrinta, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama prieš pradedant darbą, prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą, prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kitą termiškai neapdorotą maistą. Taip pat prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines, sutvarkius atliekas, pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus ir kita.
- Įmonių savininkai taip pat privalo užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus – staliukų, kėdžių ir pan. – ir viešojo maitinimo įmonės aplinkos valymą ir dezinfekciją remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtomis rekomendacijomis https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/KORONA/rekomendacijos del aplinkos valymo.pdf
- Užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai (durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai ir pan.) būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta, o stalai – valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo.
- Kaip ir anksčiau, galima tiekti maistą išsinešimui.
Sveikatos apsaugos ministras - valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimas https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/KORONA/DĖL COVID-19 LIGOS (KORONAVIRUSO INFEKCIJOS) VALDYMO PRIEMONIŲ VIEŠOJO MAITINIMO ĮSTAIGOMS (V-969).pdf
Informaciją atnaujino: Informacinės sistemos administratorius, www@kupiskis.lt
Informacija atnaujinta: 2020-04-24 14:54